flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет з питань правової політики визнав таким, що відповідає положенням Конституції України проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо виконання судових рішень-центр судівських студій(новини)

22 травня 2013, 13:08

Законопроект (реєстр. №2399) спрямований на забезпечення повного виконання зобов’язань держави за пілотним рішенням Європейського суду у справі "Юрій Миколайович Іванов проти України", а також забезпечення реалізації Закону "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень".

Проектом пропонується внести зміни до законів "Про виконавче провадження" та "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень", які спрямовані на забезпечення повного виконання зобов’язань держави за зазначеним пілотним рішенням Європейського суду з прав людини. Вказаними змінами, зокрема, встановлюється, що виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган, здійснюватиметься Державною казначейською службою України. Також законопроектом врегульовуються питання щодо поетапного погашення заборгованості за судовими рішеннями, відповідальність за виконання яких несе держава, а також узгоджуються між собою положення названих законів.

На засіданні Комітету зазначалося, що статтею 92 Конституції України, виключно законами України визначаються: права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; організація і діяльність органів виконавчої влади. 5 червня 2012 року Верховною Радою було прийнято Закон "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень", розроблений на виконання Україною пілотного рішення Європейського суду з прав людини у справі "Юрій Миколайович Іванов проти України".

Водночас, цим законом, наголошували народні депутати, не охоплюється гарантування виконання всіх судових рішень за виконання яких відповідно до практики Європейського суду несе відповідальність держава, відтак певна кількість рішень може залишитися невиконаною, що суперечитиме вказаному пілотному рішенню та потребує законодавчого врегулювання.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України