flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок отримання виконавчого листа

19 лютого 2014, 11:49

 Виконавчий лист – це письмовий документ встановленої форми і змісту, який видається судом для примусового виконання прийнятих ним у справах рішень, ухвал, постанов, як підстава для їх виконання.

       Виконавчий лист зобов'язує боржника, інших юридичних та фізичних осіб точно і своєчасно виконати рішення суду чи іншого органу, а також сприяти державному виконавцю у примусовому виконанні рішення.

      Виконавчий лист видається для виконання:

 а) рішень, ухвал і постанов у цивільних та адміністративних  справах; та вироків, ухвал і постанов у кримінальних справах у частині майнових стягнень;

б) мирових угод, затверджених судом;

в) рішень третейських судів у цивільних справах громадян;

г) рішень іноземних судів і арбітражів, якщо вони визнані й допущені для виконання на території України у встановленому законодавством порядку.

         Виконавчий лист видається стягувачеві після набрання рішенням суду законної сили, якщо справа була розглянута в першій інстанції (після винесення судом першої інстанції рішення у справі законом передбачений 10-денний термін оскарження рішення, і тільки після цього терміну, в випадку відсутності апеляційної  скарги,  рішення набуває законну силу, ст.223 Цивільного Процесуального Кодексу України із змінами, внесеними згідно із Законом України від 07.07.2010 р. N 2453-VI). Виконавчий лист може видаватися також відразу після прийняття судового рішення - у разі негайного виконання рішення суду. Негайно виконуються рішення судів апеляційної та касаційної інстанцій.

       Виконавчий лист можна отримати особисто або через уповноваженого на це представника безпосередньо в суді, коли  судове рішення набрало чинності.

      За кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, чи прокурора, який здійснював у цій справі представництво інтересів громадянина або держави в суді, видається один виконавчий лист. Якщо на підставі ухваленого рішення належить передати майно, що перебуває в кількох місцях, або якщо рішення ухвалено на користь кількох позивачів чи проти кількох відповідачів, суд має право за заявою стягувачів видати кілька виконавчих листів, точно зазначивши, яку частину рішення треба виконати за кожним виконавчим листом. (ст.368 Цивільного Процесуального Кодексу України, із змінами і доповненнями, внесеними згідно із Законами України від 18.09.2012 р. N 5288-VI, від 04.07.2013 р. N 406-VII)

       Замість втраченого оригіналу виконавчого листа або судового наказу суд, який видав виконавчий лист або судовий наказ, має право за заявою стягувача або поданням державного виконавця видати його дублікат. Суд, який видав виконавчий лист про стягнення аліментів, має право за поданням державного виконавця у разі встановлення кількох місць роботи чи отримання доходів боржника видати дублікат виконавчого листа.

 Заява про видачу дубліката розглядається в судовому засіданні з викликом сторін і заінтересованих осіб. Їхня неявка не є перешкодою для вирішення питання про видачу дубліката. За видачу стягувачу дубліката виконавчого листа або судового наказу справляється судовий збір у розмірі, встановленому законом. (ст.370  Цивільного Процесуального Кодексу України, із змінами і доповненнями, внесеними згідно із законами України від 04.11.2010 р. N 2677-VI, від 08.07.2011 р. N 3674-VI).

        У відповідності до ст.4 Закону України «Про судовий збір», який набрав чинності 01.11.2011р., із змінами і доповненнями, внесеним  Законом України від 6 жовтня 2011 року N 3828-VI, розмір судового збору за за видачу дубліката судового наказу та виконавчого листа становить 3 гривні.   

       Питання видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду розглядається судом за заявою особи, на користь якої прийнято рішення третейського суду. Заява про видачу виконавчого листа про примусове виконання рішення третейського суду подається до суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом. Заява про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду розглядається суддею одноособово протягом п'ятнадцяти днів з дня її надходження до суду в судовому засіданні з викликом сторін.  ( ст.ст.389-7, 389-9  Цивільного Процесуального Кодексу України)